dilluns, 21 de maig del 2012



MARIA MONTESSORI
"Cada niño es único y necesita una libertad para crecer y explorar el mundo por sí mismos porque sólo de esta forma estaremos educando a los futuros hombres”.


Maria Montessori (Chiaravalle, 1870 - Noordwjek, 1952) va ser una pedagoga italiana que va renovar l’ensenyament desenvolupant el congut mètode Montessori.
Va rebre influències de dos doctors francesos anomenats Jean Itard i Eduardo Séguin. La pedagogia del primer es basava en l’observació dels infants i va crear materials didàctics per ajudar els alumnes en el seu desenvolupament. Eduard Séguin també crea materials didàctics, però la seva finalitat principal és estimular els sentits. Montessori elabora una sèrie de materials didàctics que són un reflex de la  pedagogia dels dos autors esmentats anteriorment.
Segons el mètode Montessori el nen aprèn a escriure, parlar i llegir de la mateixa manera que ho fa al gatejar, córrer, caminar, etc. És a dir, l’infant aprèn de manera espontània i totalment autònoma.
Els factors principals perquè l’infant pugui desenvolupar el seu potencial com a ésser humà són: els sentits, un ambient preparat i el mètodecientífic.
Els sentits són importants perquè a través d’ells els infants experimenten en la vida quotidiana i construeixen el seu coneixement. Pel que fa a l’ambient preparat, els infants s’han de desenvolupar dins d’un espai en el qual hi ha el material adequat a la seva mida i les seves capacitats. En aquest sentit, la vida quotidiana es troba dins l’aula. Per últim, el mètode Montessori segueix una observació científica a través de l’adult, que serà l'encarregat de guiar-los en el seu procés d’aprenentatge.
Per finalitzar, ens centrarem en el procés d’adquisició de la lectura i l’escriptura segons aquest mètode i hem creat una proposta didàctica amb els materials Montessori de la lectura i l'escriptura.  


Enllaços d'interès:
  
· Mètode Montessori
· Pedagogia de la responsabilitat i l'autoformació

L'escola que vam anar ha visitar va ser:
· Escola Montessori Girona 

Entrevista a Rosa Vila Carrera

Bibliografia

Components del grup:
- Laia Berloso
- Carla Fernández
- Laia Fernández
- Mireia Solé

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada